Zdjęcia z VIII RAJD DO BUCZYNY 18.01.2014 Rzemień - Przyłęk można zobaczyć klikając na ==>
http://www.marmk7.cba.pl/Przylek_2014_01W razie braku Twojej zgody na opublikowanie Twojego wizerunku w tej galerii proszę o zgłoszenie tego faktu na mój adres mailowy wówczas określone w zgłoszeniu zdjęcia zostaną usunięte.
Co do Lasowiackiej kapusty ziemniaczanej (bez kapusty) i wspomnianego Lidla, moją intencją było, aby Wiole nie miała argumentów odnośnie nie ugotowania nam tej regionalnej przyprawy z tytułu braku dostępności rzepy. Więc moja sugestia dotyczyła tego warzywa, że jest dostępna w styczniu w Lidlu /Lidl nie potrzebuje reklamy - sam się obronił :) /
Idąc na ustępstwa z tytułu rzepy to może innym razem:
Kapusta ziemniaczana na zakwasie z ogórków i soczewicą. Tak brzmi nazwa jednej z zup jaką jadłam w skansenie w maju w Kolbuszowej /Lasowiacka kapusta na 10 sposobów/. Bardzo mi smakowała. Przypominała trochę zupę ogórkową, która bardzo lubię w szczegulności w dni upalne.
Kapusta ziemniaczana na zakwasie z ogórków i soczewicą. Składniki:
-30 dkg - dag soczewicy
- 2 kg ziemniaków
- 15 dag słoniny
- 1 l kwasu z ogórków
- sól
Wykonanie:Soczewice wypłukać, a następnie zalać gorącą wodą i odstawić na kilka godzin. Po upływie wyznaczonego czasu posolić i ugotować. Obrane i opłukane ziemniaki posiekać tzw."esem"siekaczem (lub pokroić w kostkę jak do sałaty jarzynowej). Po usiekaniu nie płukać, tylko lekko odcisnąć i zalać zimną wodą, ok. 2 cm powyżej posiekanych ziemniaków. Odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin. Do siekaniny można dodać trochę wody z ogórków by przyspieszyć proces fermentacji. Po upływie wyznaczonego czasu doprowadzić ziemniaki do wrzenia i gotować 2-3 min. Następnie zalać kwasem z ogórków i gotować do pół miękkości. Posolić do smaku i dodać ugotowaną soczewicę. Na koniec do siekaniny dodajemy usmażoną słoninkę. Skwarki można tez dodawać bezpośrednio na talerz, bo wówczas są one chrupiące. Jeżeli potrawa jest zbyt kwaśna, wówczas wyrównać smak wywarem z soczewicy.
Co Wiola teraz na to? Pewnie problem z soczewicą? :)