Tablica upamiętniająca czyn Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego, jaki miał miejsce w pierwszych powojennych latach udostępniania turystycznego Ziemi Kłodzkiej, została umieszczona na ścianie wybudowanej w latach 1895-99 wieży widokowej na szczycie Śnieżnika i uroczyście odsłonięta 22 sierpnia 1948 r. z okazji ponownego udostępnienia wieży po remoncie. Stan techniczny tego obiektu z upływem lat jednak stopniowo się pogarszał. Wieżę wyburzono w październiku 1973 r. z uwagi na zagrożenie zawaleniem. Przedtem zdemontowano tablicę, położono w pobliżu i - niestety - zapomniano o niej. Było to grubym nietaktem wobec Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego - zasłużonej a nieistniejącej wtedy organizacji. Na szczęście zainteresowali się nią czescy turyści.
Członkowie czeskiej Horskiej Služby przenieśli tablicę do Sněžnej chaty, schronu położonego na południowym zboczu Śnieżnika, a następnie odtransportowano ją do Starého Města pod Sněžníkem. Dzięki zabezpieczeniu jej przez czeskich czeskich krajoznawców, zainteresowaniu sprawą działaczy Klubu Sudeckiego z Poznania i inicjatywie Kłodzkiego Klubu Krajoznawczego, po kilku latach wróciła na Śnieżnik. Jednak nie na szczyt, a do schroniska "Na Śnieżniku".
Pamiętam, jak w sierpniu 1989 roku mocowałem tą tablicę na ścianie wewnątrz schroniska... Miałem akurat wtedy serdecznie dosyć, że w schronisku nie było prądu. Z mozołem ręcznie wykuwałem w ścianie przed wejściem do jadalni cztery głębokie otwory w celu zamontowania ciężkiej marmurowej tablicy, wykonanej ze strońskiego marmuru "Biała Marianna" w 1948 roku.

Tablica PTT, która była zamontowana
na ścianie wieży widokowej na szczycie Śnieżnika
Tablica ta waży około 70 kg. Ściana twarda, aż się dłuto wygięło. Gdyby była wiertarka to w parę minut otwory by były gotowe. A tak męczyłem się dobre cztery godziny. Potem jeszcze trzeba było zacementować cztery śruby, a robiło się ciemno i moja żona Zosia z córką i koleżanką z Klubu Sudeckiego, Anią Nowicką, musiały mi przyświecać latarką i świeczkami.
We dwójkę z gospodarzem schroniska "Na Śnieżniku", Zbyszkiem Fastnachtem, mocowaliśmy tą tablicę do ściany. Jeden otwór trochę nie pasował. Ciemno, przy świeczkach niewiele widać, a tu ponownie trzeba zdjąć i poprawić....

Pamiątkowa fotografia z uroczystości odsłonięcia Tablicy PTT w dniu 20 sierpnia 1989 r. przed schroniskiem "Na Śnieżniku" . Gospodarz schroniska Zbyszek Fastnacht stoi trzeci od prawej. Pierwszy od lewej Janusz Grabowski, przezes Kłodzkiego Klubu Krajoznawczego