Podaję przepis na ogórki,te które były na ognisku:))))))))
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka soli grubej,do przetworów
- 4 kg ogórków
- 1/2 kg cebuli
- 4 duże zielone papryki
- kawałek selera (średnia kula )
Wszystkie warzywa surowe
Wodę przegotowaną i schłodzoną wymieszać z solą i odstawić,żeby sól się dobrze rozpuściła.
W tym czasie kroimy ogórki na większe kawałki(końcówki odrzucamy),paprykę kroimy szeroko,cebulę grubo,seler w plasterki.
Układamy warstwami i zalewamy na 3 godziny zalewą z wody i soli.Co jakiś czas mieszamy.Proponuję przygotować duży garnek ,bo jest tego dużo.W sumie z tej porcji wyjdzie 9 litrowych słoików.
Po 3 godzinach odcedzamy warzywa i zalewamy zalewą octową i pasteryzujemy ok 15 minut. Na tą porcję potrzeba zrobić PODWÓJNĄ zalewę.
ZALEWA OCTOWA:(podaję przepis na pojedynczą)
- 3 szklanki wody
- 3 szklanki octu 10%
- od 4 do 6 szklanek cukru (wedle uznania,ja daję czasem 4 a czasem 5 )
- 2 łyżeczki mielonej kolendry( o to jest trudno,ja kupuje kolendrę w ziarenkach i mielę starym ruskim młynkiem do kawy

,bo inny tego nie bierze jest taka twarda ,ale można szukać mielonej w sklepie ,ale rzadko bywa ,a jest niezbędna ,daje cały smak)
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 łyżeczki gorczycy
Zalewę zagotować,tylko doprowadzić do wrzenia ,zalać poukładane w litrowych słoikach warzywa i pasteryzować ok 15 minut.
S M A C Z N E G O !!!!!
