Wyślij obrazek z pytaniem, gdzie to jest? Może ktoś zgadnie. Kto zgadnie wysyła następne zdjęcie. Pomysłodawcą takiej zabawy jest portal www.beskid-niski.pl
Chyba znów mam szcęście. Wchodzę na stronkę zaledwie jakieś 30 minut po zamieszczeniu foto-zagadki i jeszcze nikt nie zdążył odpowiedzieć. A na fotce jest budynek nowego obserwatorium astronomicznego na szczycie góry Lubomir w Beskidzie Średnim(Makowskim). Do czasów II Wojny Swiatowej było tam już astronomiczne stanowisko obserwacyjne. Po tamtym obiekcie pozostały tylko betonowe schody.
Jeszcze nawet komputera nie wyłączyłem a tu juz jest poprawna odpowiedź. Dodam tylko, że obserwatorium nosi imie Tadeusza Banachiewicza i zostało uruchomione ponownie w 2007 roku.
Czekamy na zagadkę.
W Dolinie Zadnich Koperszadów. Zbójnicka Skała - dolomitowy głaz na którym umieszczono krzyż żeliwny i trzy tabliczki w trzech językach. Upamiętniają Pasterskie Wojny jakie toczyły się między pasterzami ze Spiskiej Białej a pasterzami z Państwa Niedzickiego (1559 – 1603)
Na fotce jest cerkiew pw. św. Dymitra w Radoszycach pochodząca z 1868 roku. Fotka wykonana została zapewne kilka lat temu, gdyż obecnie hełmy i dach pokryte są gontem i dzięki temu obiekt prezentuje się znacznie korzystniej niż z blaszanym pokryciem.
Co do ostatniej zagadki to masz rację (wiedziałem, że dzwonią tylko zapomniałem w której cerkwi - he he). Pokrycie dachu zmieniono, ale na baaardzo podobnej cerkwi w Wisłoku Wielkim a ja jakoś sobie zakodowałem, że tę zmianę widziałem na tej w Radoszycach.
A to moja zagadka. Co to za obiekt i gdzie on się znajduje ?