Niezła imprezka się zapowiada. Tym razem w schronisku pod Turbaczem.Czyste Góry, Czyste Szlaki
Turbacz 29 - 30.06. 2013Turbacz jako prolog akcji Czyste Tatry
Sprzątanie szlaków prowadzących na Turbacz i dobra zabawa wieczorem w schronisku, jest prologiem przed największą akcją edukacyjno-ekologiczną "Czyste Tatry 2013". W roku 2012 rozgrzewką przed Tatrami było sprzątanie szlaków prowadzących na Babią Górę a tym razem sprzątamy wszystkie szlaki prowadzące na Turbacz.
By weekend był przyjemny dla wszystkich, przygotowaliśmy sporo atrakcji. W programie m.in.:
Po raz pierwszy w historii nad szczytem Turbacza zawiśnie (na uwięzi) ogromny balon na ogrzane powietrze i będzie możliwość podziwiania panoramy z Tatrami w tle z kosza balonu !
Dla tych co boją się wysokości będzie decoupage góralski i ręczne robienie biżuterii ( będzie można także zakupić gotowe wyroby).
Będzie muzyka i zabawa a zagra DJ Zbój
Będzie tradycyjne ognisko i wspólne śpiewanie ( o "coś na kij" należy zadbać we własnym zakresie).
Oczywiście nie zabraknie konkursów z nagrodami i dyplomami a dla najaktywniejszych na szlaku także będą upominki.
Więcej
http://www.klubpodroznikow.com/akcje-ek ... 1604-gorcePlanujemy w tym czasie rajd w Gorce.Wyjazd 28 czerwca 6 rano (piątek - trzeba zaplanować urlop) do Szczawy. Spanie w bacówce niedaleko Gorca nocleg to koszt około 10 zł.
29 czerwca idziemy na Turbacz, nocleg w schronisku pod Turbaczem. Tam zapowiadane atrakcje (schronisko bardzo duże, ale są trudności nawet z noclegiem na podłaodze, więc kto wcześniej zarezerwuje ten ....). Cennik i informacje na stronie schroniska.
30 czerwca rano idziemy na msze do księdza Kazimierza do Kaplicy pod Turbaczem i zejście niebieskim szlakiem do Łopusznej. Przejazd kierowców busem po samochody i później może basen w Szaflarach. Powrót do Mielca w godzinach wieczornych 20, 21.
Pstało - dziś spotkanie z zespołem Dom o Zielonych Progach - Chuck Norris również zaprasza
Ola, to cikawe kkto teraz będzie recytować:
Mmm... "W górach" Jerzego Harasymowicza jest jedynym wierszem, który recytuję bez zająknięcia. Cudowny, jeden z moich ulubionych.
W górach jest wszystko co kochamWszystkie wiersze są w bukach
Zawsze kiedy tam wracam
Biorą mnie klony mnie za wnuka
Zawsze kiedy tam wracam
Siedzę na ławce z księżycem
I szumią brzóz kropidła
Dalekie miasta są niczym
Ja się tam urodziłem w piśmie
Ja wszystko górom zapisałem czarnym
Ja jeden znam tylko Synaj
Na lasce jałowca
Na lasce jałowca
Na lasce jałowca
Wsparty
I czerwień kalin jak cyrylica pisze
I na trąbitach jesieni głosi bór
Że jedna jest tylko mądrość
Dzieło zdjęte z gór
Ja się tam urodziłem w piśmie
Ja wszystko górom zapisałem czarnym
Ja jeden znam tylko Synaj
Na lasce jałowca
Na lasce jałowca
Na lasce jałowca
Wsparty
Góry i ludzieGóry i ludzie z nieba schodzą,
Trochanowscy prowadzą basy.
Przez wieś wiodą jak niedźwiedzia,
Jak jastrząb skrzypeczki płaczą.
To Sławko gra skrzypce trzyma,
smykiem zahacza o szczyty dalsze.
A bas Piotra jak wicher wydyma
banie na cerkwi na cerkwi w Bielance.
Góry i ludzie z nieba schodzą,
Na drodze życzliwa życzliwa ciemność.
Wreszcie po latach tych przy stole
zsiadło się ze mną morze Łemków.
Jedna nad nami Łemkowyna
i jeden Święty Jerzy czuwa.
Jezus na tronie wypoczywa,
czesany w koki jak Samuraj.
Nie posiadasz wymaganych uprawnień, by zobaczyć pliki załączone do tej wiadomości.